باسمه تعالی
هدف از برگزاری دهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی فراهم نمودن زمینهای است که پژوهشگران این رشته را گرد هم آورده و موجب تبادل افکار، انتقال ایدهها ،نقدها و بالاخره ایجاد ارتباط ملموس تری بین ایشان گردد. این مسئله در سال های اخیر با توجه به تعدد گرایشها به ویژه گسترش دورههای تحصیلات تکمیلی در این رشته تخصصی، موضوع اشتغال و همگام شدن با مجامع علمی مرتبط در سطح ملی و بین المللی اهمیت بیشتری یافته است. تشکیل انجمن ایرانی ژئومورفولوژی نیز گاهی مهم در این راستا بوده است. طی هفت سال اخیر نشستها، سخنرانیها و میز گردها و کارگاههای متعددی برگزار شده است. همچنین نشریه تخصصی و علمی پژوهشی انجمن تحت عنوان پژوهش های ژئومورفولوژی کمی هفمین سال انتشار خود را می گذراند که در اینجا از تلاش کلیه دست اندر کاران قدردانی مینماید. به طور خلاصه دو هدف اصلی برای تلاش های انجام گرفته مد نظر بوده است، یکی معرفی رشته ژئومورفولوژی در سطح مجامع علمی و اجرایی کشور به عنوان یک رشته تخصصی و کار آمد و دوم ایجاد ارتباط بین دانش آموختگان و متخصصین این رشته در سطح ملی و بینالمللی است. هر چند ایجاد ارتباطات دانشگاهی و بینالمللی ضرورت زیادی داشته و طی دوره اخیر به تفاهم نامه ها، ماموریت ها و مسافرت های علمی و اعزام دانشجویان علاقه مند و توافق برای برگزاری نشست منطقه ای اتحادیه ژئومورفولوژی در سال ۲۰۲۱ در ایران و مشارکت در همایش ها و خلاصه شده است، لیکن مشکلات فیزیکی موجود انجام این مهم را به طور گستردهتر میسر نساخته و امید است بتوان در آینده این کمبود را در قالب بازنگری شرح وظایف کمیتههای تخصصی انجمن برطرف نمود. بدیهی است، دست یابی به این اهداف، همکاری و همفکری تمام دست اندر کاران این رشته را میطلبد.
شاید طی چند سال اخیر رشته ژئومورفولوژی با دو چالش اساسی مواجه بوده است یکی ایجاد رشته ها و گرایش های متعدد و دوم محتوای این رشته ها بر مبنای سیاست آموزش محوری صرف بدون در نظر گرفتن موضوع تقاضا محوری در آموزش که البته چالش اساسی اغلب رشته های دانشگاهی است. در این راستا هیات مدیره انجمن طی نشست های ماهانه خود موضوع همایش را نگاهی نو با همین اهداف تعیین نموده است. جدای از بحث آموزش، آینده نگری رشته ژئومورفولوژی همگامی با مجامع علمی دانشگاهی در سطح بین المللی در ارتباط با انجام پژوهش های بنیادی و کار بردی چالش دیگری است که خط مشی این رشته را در آینده تعیین می کند. روشن ترین چالش های موجود سمت و سوی رساله ها و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، کم رنگ شدن کار های میدانی و آزمایشگاهی در پژوهش های ژئومورفولوژی، نداشتن نوآوری، به کارگیری ابزارهای صرفاَ مفهومی در ساختار پژوهش رساله ها، ناکار آمد بودن پژوهش های کاربردی، جایگزین شدن محتوای غیر ژئومورفولوژی از سوی سایر تخصص ها، قرار نگرفتن این رشته در رتبه بندی های سازمان های اجرایی و نظایر آن موضوعاتی هستند که این همایش باید در دستور کار خود قرار دهد.
در برگزاری این همایش افراد و موسسات متعددی کمک و مساعدت کردهاند. اعضای هیئت مدیره انجمن، اعضای کمیته علمی و اجرایی انجمن، کانون فارغالتحصیلان جغرافیای دانشگاه تهران و خانه جغرافیا، خانه اندیشمندان علوم انسانی، انجمن های مرتبط، دانشگاه ها و اعضای محترم گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تهران و خوارزمی قدردانی مینماید. از هیات رئیسه محترم دانشگاه تهران که مجوز های لازم را صادر فرمودند و تمامی امکانات مورد نیاز را در اختیار همایش قرار دادند سپاسگزاری می شود و همچنین از آقای دکتر علی احمدآبادی که مسئولیت کمیته اجرایی همایش را پذیرفته اند سپاسگزاری می کند. در پایان از همفکری و ارتباط مستمر اعضای انجمن ژئومورفولوژی که همواره مشوق ما در تداوم کارها و روحیه بخش بودهاند صمیمانه سپاس گزاری می کنیم.
مجتبی یمانی
رییس هیات مدیره انجمن |